مقالات هوش هیجانی

استقلال عاطفی چیست؟

انسان برای داشتن ارتباطات مناسب با سایر همنوعان خود نیاز دارد که حتما در وجود خود مواردی را ایجاد و تقویت نماید. در حقیقت با داشتن یک سری خصوصیات مانند استقلال عاطفی که اکثرا اکتسابی بوده و با تمرین قابل دستیابی هستند، افراد می‌توانند خود را برای داشتن روابط بهتر با دیگران آماده نمایند. پیشنهاد می کنیم برای سنجش میزان هوش هیجانی خود برای پی بردن به میزان استقلال عاطفی تست رایگان هوش هیجانی را انجام دهید.

خداوند متعال انسان را موجودی اجتماعی آفریده و انسان از بدو تولد نیاز به برقراری ارتباط با سایر همنوعان خود دارد. این ارتباط در تمامی شئون زندگی انسان می‌تواند گسترش پیدا کند. بدین ترتیب که بسیاری از نیازهای مادی و معنوی انسان در گرو برقراری ارتباط با سایر افراد می‌باشد. به همین جهت داشتن روابط سالم و محکم با دیگران یک امر کاملا ضروری است تا انسان بتواند در موارد مختلف در زندگی خود به اهداف مورد نظر و موفقیت دست یابد.

ویژگی مهم افراد موفق

یکی از ویژگی‌های افراد موفقی که دارای روابط و ارتباطات موثر و محکم با دیگران هستند، داشتن استقلال عاطفی است. استقلال عاطفی موردی بسیار ساده و در عین حال بسیار مهم و حیاتی است که بسیاری افراد متاسفانه کوچک ترین آشنایی هم با آن ندارند و به همین جهت اهمیت آن را درک نمی‌کنند و اهتمام خاصی هم ندارند که آن را در خود تقویت نمایند. در این مطلب ابتدا قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که استقلال عاطفی چیست؟ سپس به کلیه مسائل مربوط به استقلال عاطفی خواهیم پرداخت.

تعریف استقلال عاطفی

شخصی که دارای استقلال عاطفی است، در زندگی و روابط خود برای رسیدن به شادی، به دیگران و رضایت آن‌ها هیچ گونه وابستگی ندارد و در حقیقت به خود اطمینانی بالا دارد و علایق و خواسته‌های خود را به خوبی می‌شناسد و با داشتن خودشناسی بسیار زیاد و قوی می‌تواند سیستم عاطفی خود را به عنوان یک انسان اجتماعی به درستی هدایت نماید.

استقلال عاطفی یک فاکتور بسیار اساسی برای داشتن روابط سالمی با دیگران است که البته برخی افراد به صورت ذاتی از آن برخوردارند. اما این گونه نیست که نتوان این ویژگی را در بقیه افراد نیز بالا برد. همه انسان‌ها می‌توانند با آموزش و تمرین و ممارست این ویژگی را نیز در خود بسیار تقویت کنند و با داشتن این خصوصیت روابطی بهتر و محکم تر و موثر تر را با سایر افراد داشته باشند.

وابستگی متقابل عاطفی اغلب یکی از ویژگی های کلیدی روابط عاشقانه سالم در نظر گرفته می شود. اما آیا واقعاً چنین است؟ ما یک مطالعه تست تجربی را با 50 زوج انجام دادیم. زوج‌هایی که از نظر عاطفی وابسته‌تر بودند، از نظر رضایت از زندگی، اما نه افسردگی،رضایت بالاتری را نسبت به زوج‌های مستقل‌تر گزارش کردند.

در این مطلب ابتدا قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که استقلال عاطفی چیست؟ سپس به کلیه مسائل مربوط به استقلال عاطفی خواهیم پرداخت. 

انسانی که دارای استقلال عاطفی بالایی است، اعتماد به نفس بالایی دارد و هرگز رضایت و آرامش خود را در تایید شدن توسط دیگران نمی‌بیند و در حقیقت برای شاد و راضی بودن، به تایید گرفتن از سایر انسان ها نیازی ندارد. اینجاست که استقلال عاطفی را می‌توان در برابر وابستگی عاطفی قرار داد. این بدین معنا نیست که انسان به سایر افراد نباید اهمیت بدهد. قطعا منظور از استقلال عاطفی این نخواهد بود. زیرا انسان همان طور که پیش تر ذکر کردیم موجودی اجتماعی است و بخش عمده ای از وجود وی به داشتن ارتباطات قوی با دیگران وابسته است.

اهمیت استقلال عاطفی در ارتباط با دیگران

اما با وجود داشتن ارتباط با دیگران، فردی که استقلال عاطفی بالایی دارد، حد و مرزها و ارزش‌های قطعی برای خود تعریف می‌کند که هرگز حاضر نمی‌شود از این حدود کوتاه بیاید. با این شرایط وی می‌تواند بدون اینکه به تایید دیگران وابسته باشد، خود از زندگی احساس رضایت و شادی پیدا کند و در زندگی حس و حال خوبی را داشته باشد. این ویژگی مثبت می‌تواند در تمامی انواع روابط برای انسان از جمله روابط عاطفی و عاشقانه و یا حتی روابط کاری، فروش و تجاری نیز بسیار کاربردی باشد و در ساختن روابطی بسیار موثر و مستحکم برای انسان نقشی بسیار اساسی و مثبت را ایفا نماید.

انسان‌هایی که استقلال عاطفی بالایی دارند در حقیقت خود را دوست دارند و این البته به معنای خودخواهی و از خود راضی بودن که می‌توانند غیر اخلاقی محسوب شوند، نخواهد بود. در واقع این علاقه داشتن به خود یعنی اینکه فرد بدون اینکه به دوست داشته شدن توسط دیگران وابسته باشد، با عشق خود به خودش، احساس خوبی از زندگی داشته باشد. این موضوع که انسان را بسیار شاد و راضی تر از زندگی می‌کند، در حقیقت یک فاکتور بسیار مهم برای افرادی است که دوست دارند دیگران را به سوی خود جذب کنند. زیرا افرادی که این گونه هستند ناخودآگاه دیگران را به سوی خود جذب می‌نمایند.

نقش وابستگی در استقلال عاطفی

افرادی که بالعکس، دارای وابستگی عاطفی بالایی هستند برای هر میزان رضایت از زندگی و حس شادی به تایید شدن توسط سایر انسان‌ها نیاز دارند. این افراد اعتماد خاصی به خود ندارند و در مسیری قرار ندارند که خود را به شادی و زندگی رضایت بخش هدایت کنند. در این صورت برای دیگران نیز افراد جذابی نمی‌باشند و دیگران تمایل زیادی به داشتن ارتباط قوی و نزدیک با آنان نخواهند داشت. افرادی که وابستگی عاطفی زیادی دارند، در حقیقت دارای احساس پوچی در درون خود هستند و سعی می‌کنند خلاء‌های موجود در خود را با دوست داشته شدن توسط دیگران پر کنند.

اما در واقع این رفتار نتیجه معکوس برای آنان خواهد داشت و دیگران به سمت آنان جذب نخواهد کرد و بالعکس باعث دوری دیگر افراد از آنان خواهد شد. هیچ شخصی دوست ندارد با افرادی که به درستی خود را نشناخته و برای خود ارزش قائل نیستند در ارتباط باشد. در حقیقت این افراد از ترس تنها شدن با خود و افکارشان سعی می‌کنند به دیگران پناه برند که همین موضوع بالعکس موجب می‌شود که دیگران از آن‌ها دور شده و از داشتن ارتباط با آنان بپرهیزند.

در این مطلب ابتدا قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که استقلال عاطفی چیست؟ سپس به کلیه مسائل مربوط به استقلال عاطفی خواهیم پرداخت. 

تاثیر استقلال عاطفی در کسب و کار

در واقع شاید در نگاه اول ارتباط خاصی نتوان بین مفهوم استقلال عاطفی و مقوله کسب و کار و تجارت پیدا کرد.و به معنی استقلال عاطفی چیست؟ برسیم.  اما باید در نظر داشت که در تعریفی که برای استقلال عاطفی ذکر کردیم این نکته بسیار برجسته بود که افرادی که استقلال عاطفی دارند و نیازی به تایید شدن و دوست داشته شدن توسط دیگران برای ایجاد حس رضایت در زندگی ندارند، افرادی هستند که به خود حس اعتماد بسیار قوی دارند و ارزش بسیاری برای وجود خود قائل می‌شوند که البته پیش تر هم ذکر کردیم این به معنای از خود راضی و خودخواه بودن نیست.

طبیعی است افرادی که این خصوصیت را در خود به صورت ذاتی دارند یا اینکه با آموزش و تمرین و ممارست آن را در وجود خود نهادینه کرده اند، افرادی هستند که کارها و رفتارهای خود را برای خوشایند دیگران انجام نمی‌دهند و به همین جهت که حس رضایت و خشنودی آن‍ها متکی به خودشان است، می‌توانند در روابط اجتماعی نیز برای دیگران افراد جذابی به نظر بیایند. در حقیقت چنین افرادی مورد توجه سایر انسان‌ها برای برقراری ارتباط قرار می‌گیرند و کمتر کسی پیدا می‌شود که نخواهد با چنین افرادی ارتباط قوی و موثر برقرار نماید.

ویژگی مهم یک کار آفرین

طبیعتا یکی از ویژگی‌های کارآفرینان و موسسان استارت آپ ها هم همین برقراری ارتباط قوی و موثر است. زیرا این افراد باید بتوانند یک تیم متخصص را به خوبی دور هم جمع کنند و از تخصص آن‌ها نهایت بهره را در جهت رسیدن به اهداف خود در زمینه کسب و کار مورد نظر ببرند. به ویژه در ابتدای امر که معمولا پول زیادی هم در کار نیست، جمع کردن افرادی متخصص و کارآمد و ایجاد انگیزه در آنها و بعدا حفظ انگیزه در این افراد برای رو به جلو بردن کسب و کار به برقراری ارتباط بسیار موثر نیاز مبرم دارد.

همان طور که ذکر شد افرادی که استقلال عاطفی بالایی دارند، به علت ویژگی‌های شخصیتی خود دیگران را به خود جذب می‌کنند. از همین جهت است که این افراد برای اینکه کارآفرین یا موسس استارت آپ باشند بسیار مناسب هستند و می#توانند یک گروه از متخصصان کارآمد را دور هم جمع کرده و با تک تک آن ها ارتباط موثر و خوبی را برقرار نمایند.

مدیریت فروش با استفاده از استقلال عاطفی

برخی مشاغل مانند تیم فروش و مدیر فروش و بازاریابان کسب و کارها نیز به شدت به مهارت برقراری ارتباط قوی و موثر با سایر افراد جامعه نیاز دارند. زیرا این افراد فروش بخصوص فروشنده حرفه‌ای دقیقا شغلشان ارتباط با دیگران برای معرفی محصولات و فروش آن‌ها به مردم است. همچنین فروشندگان خرد که در سطح شهرها در مغازه‌ها و فروشگاه‌های مختلف مشغول به کار هستند نیز دقیقا به همین صورت باید بتوانند با برقراری ارتباط مناسب با مشتری‌های بالقوه‌ای که وارد فروشگاه‌هایشان می‌شوند، آن‌ها را به خریدار بالفعل تبدیل نمایند. در چنین شرایطی داشتن استقلال عاطفی می‌تواند برای این افراد یک امتیاز ویژه برای جذب دیگران به خود و برقراری ارتباط مناسب محسوب گردد.

 

هوش هیجانی به معنی توانایی هر شخص برای مدیریت احساسات، اضطراب و کنترل تنش ها در کنار امیدواری، خوش بینی و داشتن انگیزه در مسیر رسیدن به اهداف است.
استقلال عاطفی چیست؟

 


پرسش و پاسخ :

وابستگی عاطفی یا استقلال عاطفی چیست؟

به آن استقلال احساسی هم گفته می‌شود، حالتی از ذهن فرد می‌باشد که نمی تواند در مقابل مسئولیت پذیری احساسات خوب رفتار کند. مانند غم، دل شکستگی، اضطراب، افسردگی که پذیرش و کنترل این احساسات توسط هوش هیجانی فرد قابل قبول نیست.

چگونه می توانیم وابستگی عاطفی خود را متوقف کنیم؟

  • با احساسات خود راحت باشید. برای اینکار مهارت کنترل هوش هیجانی را حتما یاد بگیرید یا به یک روانکاو مراجعه کنید.
  • سعی کنید نیازهای عاظفی خود را به عهده گرفته و آن را کنترل کنید.
  • عواملی که باعث ایجاد وابستگی می شود را بشناسید و از خود دور کنید.
  • یاد بگیرید چگونه بر آن تسلط داشته باشید.

چگونه استقلال عاطفی خود را به دست بیاوریم؟

  • خودشناسی و خودآگاهی داشته باشید.
  • باور و فرضیات ذهن خود را به چالش بکشید.
  • در تصمیم و عمل خود قاطع باشید.
  • در مورد خود مستقل تصمیم بگیرید.
  • نیازهای خود را برآورده کنید.
  • روش های آرام کردن خود را یاد بگیرید.

چگونه استقلال عاطفی خود را تقویت کنیم؟

  • سعی کنید اجتماعی باشید. با دیگران بگید و بخندید.
  • به ارزش های خود پایبند باشید.
  • دنبال آدم و اخلاق های خوب باشید.
  • ذهنیت مثبت و بهترینی داشته باشید.
  • کارهایی که به آنها علاقه دارید انجام دهید.
  • هدف مشخص در زندگی خود داشته باشید.
  • به ندای قلبتون گوش بدید.
  • به جای وابستگی به خود متکی باشید.

چه عاملی باعث می شود استقلال عاطفی خود را از دست دهیم؟

اختلالات شخصیتی و دوری از جمع و اجتماع و علاقه داشتن به خلوت کردن فردی یکی از عوامل مهم در از دست دادن استقلال عاطفی است.

به ما بگو چطور هستیم ؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای
نمایش بیشتر

مدرسه کسب و کار آیا

مدرسه کسب و کار آیا، یک موسسه آموزش مهارت‌های فردی و توسعه کسب و کار است که ماموریت آن آموزش روش‌های ایده‌پردازی، راه اندازی و ارتقای کسب و کار، مهارت‌های مذاکره و فروشندگی حرفه ای و به صورت کلی ارتقا و رشد افراد، مدیران و سازمان ها می‌باشد.

نوشته های مشابه

‫6 دیدگاه ها

  1. روابط عاطفی کلا چیزیه که باید همه راجع بهش خیلی چیزا بدونن. همینطوری بدون اطلاع وارد رابطه شدن واقعا اشتباهه

  2. به نظر من استقلال عاطفی اولین چیزیه که باید تو زندگی بهش اهمیت داد. اگه استقلال عاطفی نداشته باشیم کلامون پس معرکس.

    1. سلام مونا عزیز. بله اعتقاد ما هم بر این موضوع هستش که همه افراد استقلال عاطفی پیدا کنن و زندگیشون بر اساس عواطف جلو نره. این موضوع یکی از هم مهم ترین سرفصل های دوره هوش هیجانی دکتر علوی هستش و به همین دلیل درباره اش چند مقاله تهیه کردیم و در اختیار شما گذاشتیم. ممنون از همراهی شما.

      1. حالا یه سوال اگه یه وقت به خاطر عقاید و نظرات و ارزش و باور ها ت از سوی جمعی طرد بشی نپذیرنت یا بهتر بگم اگه به عنوان مثال زمانی که وارد جامعه میشی به عنوان عضوی از گروه کسی تورو به حساب نیاره یا مثلا برای ملحق شدن به جمعی مجبور باشی به خواسته ی اونا جلو بری وگرنه به محروم شدن تنها موندن و در نتیجه رشد نکردنت منجر میشه اونوقت استقلال عاطفی به چه درد میخوره

        1. تا مادامی که خود شما به خودتان ارزش ندهید دیگران هم به شما ارزش نخواهند داد. باید با استفاده از تست های رایگان شخصیت خود را محک بزنید و برای شناسایی نقاطی که به عنوان ضعف شما در جامعه استفاده می شود را شناسایی کرده و آن را تقویت کنید. با گفتن و حرف زدن استقلال عاطفی به وجود نمی آید. چرا که لازمه داشتن استقلال عاطفی عزت نفس بالا هم است.عزت نفس را به معنی اعتماد به نفس اشتباه معنی نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا