استراتژی برندینگ

برخی به اشتباه برند را فقط یک لوگوی گرافیکی دانسته و برندینگ یا برندسازی را فقط کار طراحی لوگو می دانند. البته که طراحی یک لوگو برای نام تجاری بسیار مهم و بخشی از عملیات برندسازی به شمار می رود، اما قطعا همه ی آن نیست و فقط بخش کوچکی از آن را شامل می شود. اما اصلا چرا شرکت ها هزینه های زیادی برای فرآیند برندینگ خود کنار می گذارند؟ کاملا دلیل این قضیه واضح است که وقتی یک نام تجاری در ذهن و قلب مردم جا باز کند، دیگر نیاز به تبلیغات گسترده وجود ندارد و مشتری پس از آن همواره خریدهای خود را از محصولات و خدمات همان برند انجام خواهد داد. اینجاست که هزینه کردن در زمینه استراتژی برندینگ را نمی توان صرف پول دانست. بلکه این مورد حقیقتا یک سرمایه گذاری هوشمندانه است.

از یاد نبرید وقتی نام تجاری یک برند جا بیفتد دست شرکت صاحب برند برای هر گونه تغییری باز تر می شود. به عنوان مثال شرکت های سامسونگ و ال جی کره جنوبی با هزینه سنگین روی نام تجاری خود در ذهن و بعضا دل مردم جا باز کردند. این کار برای آن ها محاسن بی شماری داشت. به عنوان مثال چندی پیش دیگر تولید محصول در کره جنوبی برای این شرکت ها توجیه اقتصادی خود را از دست داد و تولید اکثر محصولاتشان را به مالزی یا تایوان منتقل کردند. اما این موضوع در چشم مشتریان به چشم نیامد و فروش این شرکت ها همچنان بالاتر هم رفت. زیرا برای آن ها شرایط فرقی نکرد و باز هم محصولی می خریدند که تولید شرکت سامسونگ یا ال جی بود.

به طور کلی فعالیت هایی که موجب جا افتادن تصویری مناسب از یک برند در دل و ذهن مخاطبان شود، برندینگ یا برندسازی گویند. از یاد نبریم که وقتی برندی در میان مردم جا افتاد، خرید محصول یا خدمات آن در ذهن این افراد تضمین شده به نظر می رسد. از این رو باید این مساله را بسیار جدی گرفت.

هویت برند و استراتژی برندینگ

هویت یک برند از اجزای حیاتی در استراتژی برندینگ است که از طریق آن می‌ توان یک برند را در معرض دیده شدن قرار داد. از جمله مواردی که به این هویت کمک می ‌کنند می ‌توان به لوگو، سایت، شعار سازمانی، رنگ و … اشاره کرد. لازم به ذکر است که دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی یکی از مهم‌ ترین ابزارهای یک استراتژی برندینگ در فضای مجازی است که اصطلاحا به آن وب برندینگ گفته می ‌شود و در چند سال اخیر لزوم توجه به آن هر روز بیشتر نمایان می شود. زیرا دیگر اکثر مردم بسیاری از وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند. یک مثال این قضیه را بهتر نشان می دهد. فرض کنید فردی با تاکسی به سر کار رفته و به منزل بر می گردد. تا چند سال قبل احتمالا بهترین راه تبلیغات برای دیده شدن توسط وی، بیلبوردهای شهری بود که در معرض دید وی در حین رفت و آمد قرار می گرفتند. اما امروزه همچین شخصی درون تاکسی اکثر وقت خود را مشغول کار با گوشی هوشمند تلفن همراه خود است و اصلا بیرون را نگاه نمی کند که بیلبوردهای تبلیغات شهری را ببیند. پس هزینه برای برندینگ در فضای مجازی، بسیار بسیار لازم می باشد.

برندینگ چیست؟ برندینگ فرآیندی است که شامل فعالیت ها و مراحلی است که هدف آن جا انداختن یک برند تجاری در ذهن و دل مخاطبان به عنوان یک سازمان ارزش آفرین است.

انواع استراتژی های برندینگ

حال به انواع استراتژی های برندینگ اشاره می نماییم. براساس نظر کاتلر اصولا چهار نوع استراتژی برندینگ داریم که عبارتند از :

  1. استراتژی برندهای منفرد یا Individual brand names : برای این نوع استراتژی در ایران گروه گلرنگ را می توان مثال زد که برای هر گروه کالایی مختلف، برندی مجزا را دارا می باشد که عبارتند از گلرنگ، سافتلن، اوه، اکتیو و … .
  2. استراتژی قرار دادن یک نام برای همه محصولات A blanket family name for all products : مثال این نوع استراتژی در کشورمان شرکت میهن است که کلیه محصولات خود را در داخل و خارج از کشور با همان نام تجاری میهن به بازار عرضه می نماید.
  3. استراتژی قرار دادن نام های جدا برای خانواده های محصولات مختلف : مثال این نوع استراتژی برندینگ، شرکت صنایع غذایی بهروز در ایران می باشد.
  4. استراتژی ترکیب نام کمپانی با نام محصول Company trade name combined with individual product names : در این نوع استراتژی ترکیبی، شرکت برای هر محصول خود یک نام انتخاب کرده و آن را به همراه نام شرکت به کار می برد. مانند Kellogg’s Rice Krispies.

دوره برندینگ یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین دوره ها برای برند ها می باشد.